Dieta chinezeasca transfera principiile yin si yang in alimentatie. Dieta chinezeasca nu este o cura de slabire in sensul stric al cuvantului. Conform medicinei chinezesti, starea de sanatate este efectul unui echilibru care se reflecta in foarte mare masura in felul in care mancam, dar si in ceea ce mancam. Dieta chinezeasca respecta cateva din principiile de baza ale medicinei chinezesti care foloseste doua principii energetice (yin si yang) pentru a restabili echilibrul in corpul uman.
Dieta chinezeasca face o diferenta neta intre efectele fizice ale alimentelor si sunt impartite in trei grupe. Alimentele yin sunt considerate tonice si revigorante, alimentele yang care sunt calmante si relaxante, iar a treia categorie cuprinde alimente considerate perfect echilibrate sau neutre.
IMENTE YIN IN DIETA CHINEZEASCA
Sunt considerate alimente yin: laptele, alcoolul, mierea, zaharul, uleiul, sucurile naturale de fructe, condimentele, stimulenti (cafea, ceai), majoritatea medicamentelor, legume tropicale si aproape toate fructele, mancaruri rafinate si majoritatea aditivilor alimentari.
ALIMENTELE YANG IN DIETA CHINEZEASCA
Din aceasta lista fac parte: carnea de pasare, fructele de mare, ouale, carnea, sarea, pestele si branza.
ALIMENTELE NEUTRE
Iar din grupa alimentelor echilibrate sau neutre fac parte: semintele, nucile, vegetalele din soia si fructele de dimensiune medie (piersici, mere), precum si ananas, sfecla, varza, morcovi, masline, dovleac, fasole verde, cartofi, ovaz, migdale, alune, mazare, orez.
Nefiind o dieta care are ca prim scop scaderea in greutate, dieta chinezeasca impune reguli putin stricte, dar efectele beneficie se vor vedea imediat, inclusiv prin scaderea in greutate. Dieta chinezeasca cere alternarea si combinarea alimentelor de tipul yin cu cele yang, si mult spirit organizatoric, pentru ca cele mai multe dintre alimente trebuie mancate alternativ